De gepeste medewerker uit de anonimiteit halen! Wat een klus!

De gepeste medewerker uit de anonimiteit halen! Wat een klus!

Dit blog gaat over medewerkers die gepest worden, die daar mee dealen, elke dag weer terwijl ze zo op zoek zijn naar een goede werksfeer en leuke collega’s.

De overheid doet verwoede pogingen om ‘gepesten’ een stem te geven bijvoorbeeld door de landelijke campagne ‘Stop pesten op de werkvloer!’. Maar hoe moeilijk is het om toe te geven dat je inderdaad gepest wordt …..

Nu het einde van de zomervakantie nadert ‘moet’ je weer aan het werk, terug naar die nare sfeer, die oneerlijke en vervelende collega’s. Je ziet er als een berg tegenop, eigenlijk al de hele vakantie. Maar je moet.

Een voorbeeld uit mijn eigen werk:

In mijn opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige ben ik ook geconfronteerd met collega’s die mij niet informeerden over de agressie van een patiënt. Zodoende werd ik slachtoffer van die patiënt, onwetend, onvoorbereid en vanaf dat moment ‘overdreven’ op mijn hoede.

Hoeveel fijner was het geweest als ze mij hadden geïnformeerd in plaats van mij expres naar die patiënt toe te sturen en toe te kijken hoe die patiënt mij te grazen nam? De collega’s vonden het stoer en leuk en ‘ik was er gelijk door’. Maar van meet af aan was voor mij de werksfeer, de eerlijkheid, het team waar ik toch op moest vertrouwen, verwoest.

Ik weet zeker dat er tal van dit soort en anderen voorbeelden zijn die verpleegkundigen maar ook allerlei andere medewerkers mee maken.

Je wordt er door getekend, zeker als je dag in dag uit in een oneerlijke, dreigende en nare sfeer moet werken.

Blog  De gepeste medewerker uit de anonimiteit halen augustus 2015 definitief1x1

De gevolgen voor medewerkers die gepest worden kunnen zeer ernstig zijn. Denk aan slapeloze nachten, depressieve gevoelens, gevoelens van onzekerheid en het gevoel ‘niets waard te zijn’. Je kunt in een vicieuze cirkel belanden als je niet op tijd ‘uitstapt’, aan de bel trekt of je leidinggevende informeert (of word je nou juist door die leidinggevende gepest?). Maar je kunt ook woedend worden, je agressie die (bij vrouwen)gewoonlijk naar binnen keert, juist naar buiten richten. Beëindiging van je werkleven maar goed, dat was al zo, maar ook van je privéleven. Want je bent het toch niet waard?

SCHOOL TEGEN SCHELDEN geeft ‘gepesten’ een stem door 7 avonden te organiseren in een kookstudio, een laagdrempelige en gezellige omgeving. Onder begeleiding van ondergetekende en Michiel Hordijk (mediator) bieden we je lotgenoten, steun, inzicht en uitzicht.

Hoe krijgen we jullie, gepesten, uit de anonimiteit?

Met dit blog, zo aan het einde van de zomervakantie, aan de vooravond van het nieuwe ‘werkjaar’ willen we jullie een hart onder de riem steken.

Laat je horen. Kies voor jezelf.

Laat alsjeblieft in het berichtenvenster een boodschap achter of een voorbeeld of een reden waarom je anoniem wilt blijven (of juist niet).

En wil je meer weten over de ‘kookavonden’, kijk dan ophttp://www.schooltegenschelden.nl/aan-tafel-met-lotgenoten-die-gepest-worden/

Els van Leeuwen,

Agressietrainer SCHOOL TEGEN SCHELDEN

Geef een reactie

Ik zou het leuk vinden om je feedback te ontvangen. Laat je reactie achter en geef je mening.